Pitou bij de eerste vijftig

"Festival season 2018 starts here", zegt The Great Escape, hét Engelse festival voor nieuwe muziek, over kleine zusje First Fifty, dat op 21, 22 en 23 november voor de tweede keer in Londen plaatsvindt. Met de eerste vijftig nieuwe, veelbelovende acts - "the soundtrack to your future" - blikt The Great Escape vooruit op haar editie van mei volgend jaar. Twee Nederlandse talenten reizen ervoor naar de Britse hoofdstad: Naaz en Pitou, met steun van Dutch Music Export en Dutch Impact. We vroegen Pitou naar haar verwachtingen.

 Een opmerkelijke stem, unieke composities en vocale harmonieën als volwaardig instrument: de breekbare muziek van Pitou zet je niet op elke willekeurige locatie neer. Nu lijkt club Zigfrid Von Underbelly niet op een singer-songwritercafé, maar voordeel is volgens Pitou het feit dat ze die woensdag 22 november optreedt met gelijkgestemde artiesten; samen zetten ze de toon. "We maken echte luistermuziek. Ook als de venue niet ideaal is respecteert het publiek doorgaans wat we doen."

Met de backing van Mink Records, een platenlabel dat zowel in Den Haag als in Glasgow is gezeteld, heeft Pitou al een voet aan de grond in Groot-Brittannië. In oktober treedt ze op in de fraaie St Pancras Old Church in Londen en op een Mink-avond in Glasgow, om dan in november terug te keren voor First Fifty. “Ik ben sinds ik in Glasgow kom in contact met manager Adrian Hunter”, vertelt ze. “Hij heeft superveel ervaring, onder andere met The View en met The Libertines en Pete Doherty. Erg fijn om zo iemand naast me te hebben. Soms denk ik wel dat het allemaal wat snel gaat, zo na nog maar één EP. Ik vind het heel leuk, maar mocht dat veranderen, ook best. Aangezien het mijn wens is om mijn hele leven muziek te maken, vind ik het net zo prima als het wat langer gaat duren voor de volgende stappen worden gezet.”

Een nieuwe release van Pitou (“We zijn er nog niet uit of het een EP of album wordt”) staat nog vóór mei en The Great Escape op de planning. Met haar optreden op First Fifty hoopt de Amsterdamse een agent te vinden die haar kan helpen om nog meer landen te bereiken. “Natuurlijk moet ik afwachten wat de reacties zullen zijn op dat optreden. Voor het zover is komt er een nieuwe single, en het is voor mij het allerbelangrijkst dat ik iets echt moois neerzet. Ik krijg die kans van The Great Escape en dan wil ik ook zo goed en zo eerlijk mogelijk voor de dag komen. Niet een of andere act opvoeren waar ik niks bij voel, alleen omdat het een showcase is.”   (foto: Kasper van Steveninck)

http://pitoumusic.weebly.com/

http://www.dutch-impact.nl/category/festivals/firstfifty