Eerste bezoek DME aan Indie Week en Northside in NYC succesvolDe American Association of Independent Music organiseerde begin juni de Indie Week 2017 in Manhattan, en tegelijkertijd was in Brooklyn muziekfestival en conferentie Northside geprogrammeerd. Tijd voor Dutch Music Export om samen met een drietal managers van Nederlandse acts zaken te doen in New York City.

Drie intensieve dagen New York waren het voor Jordi Kramp (agency: Electric Hustle), die met onder anderen Kraak & Smaak en Moods actief is in de VS, voor Carsten Brunsveld (Radar Agency) die Klangstof vertegenwoordigt, en voor Dean Christensen, de Amerikaanse manager van Amber Arcades. Elke ochtend tussen 10 en 12 uur hadden zij een rondetafelgesprek (foto) met een groep experts uit de VS bij het Nederlandse consulaat. Ze troffen zo op dag 1 specialisten uit het zalen- annex livecircuit, op dag 2 sync-agents en uitgevers en op dag 3 agents en promo companies. Na deze rondetafelgesprekken bracht het gezelschap bezoekjes aan o.a. Feature FM, Soundcloud en Spotify en daarnaast waren er veel één-op-één meetings.

Klangstof heeft in mei, juni en juli een indrukwekkende hoeveelheid optredens in de VS. Ook voor de andere betrokkenen geldt dat het Amerikaanse ijs al is gebroken. Jordi Kramp: “Ik weet dat Moods de meeste streams heeft in de VS. De interesse is er dus al, maar de mensen bij de bedrijven kende ik natuurlijk nog niet. Dit bezoek was een snelle manier om kennis te maken met verschillende partijen, en onze kennis te delen.”

's Avonds traden Amber Arcades en Klangstof op in Pianos, een muziekcafé aan Manhattan's Lower East Side. Amber Arcades deed bovendien twee dagen later de Knitting Factory nog aan. Moods deed DJ-sets in House Of Yes en Talkhouse. Dutch Music Export's Marcel Albers: "De showcases waren stuk voor stuk goed bezocht. Een zeer effectieve trip. Het was onze eerste keer op Indie Week in deze set-up, maar het kan gerust een zeer geslaagde pilot genoemd worden."